Jakie właściwości mają orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca to jedne z najpopularniejszych rodzajów orzechów. Charakteryzują się niezwykle przyjemnym smakiem i subtelnym aromatem. Znajdują także wiele zastosowań w kuchni. Na szczególną uwagę zasługują jednak ich liczne właściwości prozdrowotne. Dobrze byłoby je poznać, zanim sięgniemy po paczuszkę wypełnioną tymi interesującymi smakołykami.

Co kryje się w orzechach nerkowca?

Orzechom nerkowca przypisuje się naprawdę liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim, stanowią one skarbnicę cennego białka. Nie brak w nich także zdrowych tłuszczy. Ponadto, orzechy te zawierają mnóstwo cennych witamin. Na szczególne wyróżnienie zasługuje wysoka zawartość witaminy A, która dba o dobry stan narządu wzroku. Orzechy nerkowca stanowią też całkiem bogate źródło witamin E, K oraz D. Nie brakuje w nich również takich składników mineralnych jak cynk, żelazo, potas czy sód. Na tle innych rodzajów orzechów, nerkowce bez wątpienia wyróżniają się miękkością. Z tego też względu są idealne dla osób, które stronią od twardych przekąsek. Jeśli zależy nam na tym, aby orzechy były wysokiej jakości produktami, postarajmy się zakupić je w sklepie ze zdrową żywnością.

Do czego można wykorzystać orzechy nerkowca?

Ze względu na swoją miękkość i wyjątkowy smak, orzechy nerkowca nadają się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania. Przede wszystkim, można je z powodzeniem przeznaczyć do posypania owsianek czy sałatek. Komponują się dobrze zarówno z owocami, jak i warzywami. Co ciekawe, nerkowce mogą stanowić również bazę sosu. Wystarczy je zmiksować ze śmietanką i płatkami drożdżowymi, aby uzyskać niesamowicie smaczny sos do makaronu. Orzechy nerkowca śmiało można wykorzystać również do przygotowania wegańskiego kremu do ciasta lub tortu. Będą one również stanowić świetną przekąskę solo. Dobrym pomysłem będzie na pewno korzystanie z różnych przepisów kulinarnych, bo wówczas z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy swoje ulubione danie z nerkowcami.