Orzechy nerkowca – co warto o nich wiedzieć

Owocami nanercza zachodniego są orzechy nerkowca. Drzewo to aż do poprzedniego stulecia było jedynie źródłem pozyskiwania drewna. Wtedy odkryto, że owoce z tego drzewa są jadalne. Mają bardzo dobry smak oraz wiele wartości odżywczych. Są świetną przekąską, jak również doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Pochodzenie orzechów nerkowca

Nanercz zachodni wywodzi się z Ameryki Południowej. Jednak obecnie orzechy nerkowca są uprawiane w wielu krajach strefy tropikalnej. Największymi ich producentami są Indie, Wietnam oraz Wybrzeże Kości Słoniowej. Orzechy nerkowca rosną w dość specyficzny sposób – są doczepione do owoców nanercza. Zawsze w łupinie znajduje się jeden orzech. Aby orzechy nadawały się do spożycia muszą zostać wyjęte ręcznie z łupin. Nie jest to łatwe, gdyż wydobywa się z nich gryzący olej. Z tego względu robi się to w rękawicach ochronnych i za pomocą specjalnych narzędzi. Kolejno orzechy są prażone i gotowane, dopiero wtedy można je pakować i sprzedawać.

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

100 g orzechów nerkowca zawiera:

– wartość energetyczną 554 kcal,

– 18,4 g białka,

– 43,8 g tłuszczu,

– 30,4 g węglowodanów (w tym około 4,5 g cukrów prostych),

– 3,2 g błonnika.

Orzechy nerkowca są źródłem cennych składników dla organizmu człowieka. Dostarczają białka i zdrowe tłuszcze, co wpływa na wzrost energii i szybkie zaspokojenie uczucia głodu. Są również pomocne przy odchudzaniu, ponieważ zmniejszają łaknienie podnosząc poziom serotoniny w organizmie. Owoce nanercza zachodniego są także źródłem wielu witamin:

– niacyny,

– witaminy E,

– witaminy C,

– tiaminy,

– ryboflawiny,

– witaminy B6,

– witaminy K,

– kwasu foliowego.

Oprócz tego orzechy te zawierają cenne minerały m.in. potas i magnez wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, fosfor wpływający na mocne zęby i kości, cynk pomagający zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę oraz wspomagający układ odpornościowy, prawidłowe zachowanie wzroku i utrzymanie odpowiedniego poziomu testosteronu we krwi. Orzechy nerkowca są też wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych.